Tuinwallen

Een 'tuunwal' (of tuinwal) is een bijzonder Texels landschapselement. Het is een vorm van perceelscheiding, die sinds 1652 op het eiland wordt toegepast. Tatenhove verstaat het oeroude ambacht. We zetten nieuwe tuunwallen of voeren herstelwerkzaamheden uit. Hoewel tuunwallen vooral het zuiden van Texel sieren, kom je ze ook op onverwachte plekken tegen, zoals op de rotonde bij Den Burg.

Historie

Voor het jaar 1560 werd op Texel – net zoals op andere Waddeneilanden – 'overalweide' toegepast. Negen maanden van het jaar (september tot mei) mocht elke Texelaar zijn vee over het hele eiland laten grazen. Rond 1640 mocht dit alleen nog maar op gemeentegrond. Vanaf 1652 zijn de perceelscheidingen ontstaan. Op Texel bleken de gebruikelijke methoden voor perceelscheidingen niet toepasbaar. Het duingebied leende zich niet om sloten te graven. En rasters zetten was vanwege houtgebrek geen optie. De Texelaars bedachten een alternatief: de tuunwal.

Werkwijze

Een tuunwal is ongeveer 1 meter hoog. Onderaan is de tuunwal 1 meter breed, en hij loopt toe naar een afwerklaag van 50 cm breed. De wal bestaat uit stapels zoden. We steken de grond uit naastgelegen weilanden. Vervolgens worden ze op een speciale manier opgestapeld. Twee rijen graszoden vullen we op met grond. Ooit was dit arbeidsintensief werk: onze medewerkers gebruiken nu moderne machines. Bij herstelwerkzaamheden is de basis belangrijk. Wij zoeken de plek waar de onderste laag nog ca. 75 cm breed is. Vanaf dat punt bouwen wij de tuunwal weer op. Elke tuunwal is uniek: het is daarom zeer specialistisch werk.


Onze opdrachtgevers

  • Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer De Lieuw

  • Gemeente Texel

  • Staatsbosbeheer

  • NIOO Wageningen

  • Particulieren